IDRIJSKO-CERKLJANSKA PLANINSKA POT

  IDRIJSKO-CERKLJANSKA PLANINSKA POT

  Nikjer v Sloveniji ni tako razbrazdanih divjin in takšnih lepot kot v malodane popolnem krogu, ki ga objemata Trebušica in Idrijca. Ko stopimo še onkraj bregov obeh rek, na Cerkljansko in proti Trnovskemu gozdu, doživimo pohodniško razsvetljenje, ki ga ne omogoča nobena druga pot. Stvarstvo tu diha s svežino prvega dne in kamor koli skozi grape in po grebenih nas tu okoli nosi pot, povsod doživljamo eno presenečenje za drugim.

  Pot ni le namig ampak odkrit izziv za srečanje z najbolj prvinsko slovensko pokrajino. Na njej se ves čas izmenjujejo vzponi in spusti, z vrhov sestopamo v grape, iz dolin se vzpenjamo na grebene. Saj drugače ne more biti, ko se je narava tu postavila tako pokonci, da je vsaka ravnina v njej praznik. Pot se začenja na Reki v dolini Idrijce, od koder se vzpne v Šebrelje in se zavito gor in dol nadaljuje proti Kanomlji ter na planoto Vojsko.

  Ko se dotakne Trnovskega gozda, se v vsem veličastju spusti mimo klavž na Belci in skozi krajinski park Zgornja Idrijca proti Idriji. Zatem naredi zanko čez Črnovrško planoto in Javornik, 1241 m, in se po vnovičnem srečanju z Idrijco vzpne v višine nad drugim bregom, kjer se malodane ne sreča s Škofjeloškim hribovjem.

  Po vnovičnem skoku čez Idrijco v Masore pa spet nazaj čez reko pot zaokroži še po Cerkljanskem hribovju in se po vzponu na Porezen, 1630 m, mimo Zakojce in čez Kojco, 1303 m, spusti nazaj na izhodišče.

  Izhodišča: naselje Reka v dolini Idrijce
  Dolžina: 180 km
  Čas hoje: 7 do 8 dni
  Zahtevnost: srednje težka
  Zemljevidi in vodniki:
  Idrijsko in Cerkljansko ( 1:50.000) ,
  Škofjeloško in Cerkljansko hribovje (1:50.000),
  Idrijsko – Cerkljanska planinska pot (vodnik)
  Idrijski svet vabi na obisk (vodnik)

  Več iz te kategorije: Gozdarska pot »
  FaLang translation system by Faboba

  logo cerkno

  divjeBABEoglas