×

Obvestilo

Simple Image Gallery Pro Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

3. festival Deuje babe

3. festival Deuje babe

3. festival Deuje babe
6.-8. marec 2015, Cerkno

Cerkljanski mladinski alternativni klub od leta 2013 ob mednarodnem dnevu žensk organizira festival Deuje babe. Imenuje se po arheološkem najdišču nad dolino reke Idrijce, kjer so po ljudskem izročilu prebivale neukročene ženske. Festival je zvest izročilu, saj predstavlja »divje« umetniško izražanje in aktivistično delovanje deklet ter žensk. Daje jim možnost, da svoje delo predstavijo širši publiki, prednost pa daje tistim ustvarjalkam in borkam, ki zavračajo stereotipne predstave o ženskah ter kršijo nenapisana pravila o »normalnem« videzu, obnašanju, spolni usmerjenosti, načinu življenja, poklicni izbiri ipd. Festival Deuje babe zagovarja enakost vseh žensk – tudi tistih, ki se niso rodile kot ženske – in pravičnejši svet za vse: za ženske, moške in otroke.

CMAK festival Deuje babe tudi letos pripravlja v sodelovanju z Mednarodnim feminističnim in queer festivalom Rdeče zore iz Ljubljane in društvom Grrrls Kulturverein iz Gradca. Prvič sodeluje z ljubljanskim Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk in Društvom upokojencev Cerkno.

Vsi dogodki so brezplačni. Prostovoljnih prispevkov se ne branimo.

Spletna stran: http://cmakcerkno.net/event/3-deuje-babe/
Facebook: https://www.facebook.com/events/1548155982121380

Program

Petek, 6. marec ob 17h, Društvo upokojencev Cerkno
Javni pogovor o nevidnem delu
»Delo iz ljubezni«

V sedemdesetih je feministično gibanje v Italiji zahtevalo plače za gospodinjsko delo. Štirideset let kasneje se ideja o plačilu za »delo iz ljubezni« še vedno zdi nenavadna. Zakaj je tako? Zakaj je skrb za otroke drugih (varuške, vzgojiteljice, učiteljice ipd.) plačana, skrb za lastne otroke pa ne? Zakaj skrbstveno, gospodinjsko in čustveno delo na lastnem in tujem domu še vedno povečini opravljajo ženske, tudi tiste, ki so zaposlene za polni delovni čas? In kako gledamo na moške, ki opravljajo nevidno delo: skrbijo za otroke, ožjo družino in sorodnike, kuhajo, čistijo in perejo perilo?

O tem se bomo ob mednarodnem dnevu žensk pogovarjale in pogovarjali z gostjo dr. Majdo Hrženjak, sociologinjo in raziskovalko z Mirovnega inštituta (Ljubljana), urednico knjige Politics of Care (2011) in avtorico študije Nevidno delo (2007), ki že več let raziskuje družbeno organizacijo skrbstvenega dela v povezavi s spoli, migracijami, globalizacijo, neenakostmi in socialnimi politikami.

Več o avtorici: http://www.mirovni-institut.si/Oseba/Detail/si/oseba/Majda-Hrzenjak/

Soorganizacija: CMAK in Društvo upokojencev Cerkno
Vstop prost

Naslovna fotografija: izsek iz digitalnega kolaža Rad Ljubavi (2014) Andreje Dugandžić in Adele Jušić.

Petek, 6. marec ob 20h, Galerija Križišče (CMAK)
Odprtje fotografske razstave
Nada Žgank: Nadalandija

Razstava Nadalandija predstavlja izbor fotografij Nade Žgank, nastalih na festivalu Mesto žensk, ki ga spremlja od leta 1999. Tematsko se je osredinila na umetnice, ki so v svoje interpretacije vpletle transformacijo telesa. Serijal tako razgrinja polje »fantazmagoričnih« preobrazb, izhajajočih iz raznorodnih vzgibov, bodisi kot kritika lepotnih idealov, inspiracija iz tradicije ali pa kot družbeno-politični komentar. Obenem je Nadalandija dežela Nade Žgank; dežela fantazije.

Nada Žgank velja za eno največjih mojstric odrske fotografije v Sloveniji in njen objektiv je beležil nešteto umetniških dogodkov na gledaliških, plesnih in glasbenih festivalih. Odlikuje jo pretanjen občutek za prostor in svetlobo, tudi temó, s katerim lovi scenske prizore in zapušča magične podobe.

Razstava bo odprta do 28. marca.
Ogled je mogoč med CMAK-ovim odpiralnim časom (pon., tor., čet. in pet. med 14h in 22h, sre. med 8h in 16h, sob. med 18h in 22h, ned. po dogovoru).

Več o razstavi: http://www.cityofwomen.org/sl/content/2011/video/nada-zgank-nadalandija

Organizacija: CMAK; produkcija: Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk
Vstop prost

Sobota, 7. marec ob 21h, CMAK
Večer glasbe in igranja s spolom
Grrrls Night Out

21.00: poprock koncert - Propella (Avstrija)
21.45: drag queen performans – Vala Tanz, kraljica noči (Poljska)
22.30: vesoljski pop disko metal koncert - Le Toy (Avstrija)
23.00: DJ program z Djane Bruxa (Šentviška gora)

Propella (poprock, Dunaj)
Poprock zasedba Propella stavi na melodične kitare, jeznorite ritme in pregrešno sladke vokale. V triu igrajo kitaristka Babl Raketa, pevka Nadine Abado ter basistka in vokalistka Heike Mangold. Aprila lani so pri založbi Konkord izdale svoj prvi dolgometražni album Turn it On, na cerkljanskem koncertu pa lahko pričakujemo tudi pesmi iz starejšega mini albuma Dancer izdanega leta 2010 pri založbi Edelbrand. Spletna stran: http://www.propellamusic.com/

Vala Tanz, kraljica noči (Poljska)
Vala Tanz se bo v svojem interdisciplinarnem drag queen performansu prelevila v kraljico noči. Zaplesala bo vogue, vas nasmejala do solz in se zjokala od radosti, mimogrede pa bo preverila, kaj je zapisano v vaših zvezdah. Kot se spodobi za kraljico preobleke, bo občinstvo zasula z bleščicami in pikrimi opazkami o queer (lezbični, gejevski, biseksualni in trans) kulturi. Ženstveni fantje in možate punce dobrodošle! (Performans bo potekal v angleščini.)

Le Toy (vesoljski pop disko metal, Dunaj)
V duetu Le Toy igrata odbita elektropop bobnarka Makki in Flo, rockovsko-metalski bojevnik nežnih oči. Že dolgo raziskujeta oddaljene galaksije, medzvezdne oblake in črne luknje – vse to na synthpop, electro, metal in disko pogon. Ob zadnjem povratku na Zemljo sta ugotovila, da tukaj sploh ni tako slabo. Odtlej krožita po klubskem podzemlju, kjer mrcvarita base, navijata kitare, tripata na sintetizatorje in svileno-grlene glasove – sebi in sozemljanom v čast. V Cerknem se jima bo na odru pridružil gost iz vsemirja. Soundcloud: https://soundcloud.com/letoy

Po koncertu bo glasbo za ples na, ob, pod in z metlo coprala Djane Bruxa (Šentviška gora).

Soorganizacija: CMAK in Rdeče zore; produkcija: Grrrls Kulturverein
Vstop prost

Nedelja, 8. marec, ob 15h, CMAK
Predavanje
Špela Alič: Boj znotraj boja: Ženske in zapatizem

Za razumevanje boja zapatistk je pomembno razumevanje samega boja zapatistov, ki bo natančneje predstavljen v prvem delu predavanja. Drugi del pa se nanaša na dvojni boj, ki ga ženske bijejo vse od vstaje leta 1994; na boj na nacionalni kot tudi na lokalni ravni za priznanje njih kot žensk, staroselk in enakopravnih članic družbe.
Špela Alič, univerzitetna diplomirana etnologija in kulturna antropologija, se ukvarja s tematiko aktivizma že od samega začetka študija. Predvsem se je osredotočila na območje Južne Amerike, kjer največ proučuje prav zapatiste. Poleg aktivizma sta glavni temi njenega raziskovanja še pravice žensk in teorije spola.
Organizacija: CMAK
V slovenščini; vstop prost.

Kolofon

3. festival Deuje babe
6.-8. marec 2015, Cerkno

Organizacija:
CMAK, Bevkova ulica 11, 5282 Cerkno
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Mobi: 051 828 028
Spletna stran: http://cmakcerkno.net/

Soorganizacija:
Društvo upokojencev Cerkno
Feministični in queer festival Rdeče zore, Ljubljana
Grrrls Kulturverein, Graz

Produkcija:
Cerkljanski mladinski alternativni klub
Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk, Ljubljana
Grrrls Kulturverein, Graz

Zasnova programa: Janja Hiti, Tea Hvala in Majda Krivograd

Izvedba: Janja Hiti, Tea Hvala, Mojca Jeram, Simon Kenda, Maruša Lipušček, Matjaž Peternelj in celotna CMAK-ova ekipa.

Odnosi z javnostmi:
Tea Hvala, tel. 051 775 137, mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Maruša Lipušček, tel. 031 426 781, mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Za donacijo se zahvaljujemo Hotelu Cerkno d.o.o.
Delovanje CMAK-a omogoča Urad RS za mladino.

Galerija slik

{gallery}120{/gallery}
FaLang translation system by Faboba

logo cerkno

divjeBABEoglas