Cerkljanska

Ste kdaj obiskali zelene doline, širne gozdove, sončne planote, nad katerimi se skrivnostno dvigajo razgledni vrhovi, ki ponujajo razkošne poglede? Ste podoživljali veličino vojnih dejanj ali ob koncu zime z laufarji klicali pomlad v deželo?
Svojevrstna pokrajina, svet davnih spominov, prvobitna in neokrnjena narava, zgodovinski in kulturni spomeniki, čudoviti kraji, raznolika kulinarična ponudba in prijazni ljudje - to je Cerkljanska.
Vabimo vas, da pestrost in raznolikost pokrajine, ki sta jo skozi dolga stoletja tako skrivnostno oblikovali narava in pridna človeška roka, spoznate tudi vi!

Cerkljanska se ne ponaša le z bogato kulturno dediščino, kar dobro ve tista peščica ljudi, ki ste že obiskali nekoliko odročnejše zelene doline, romantične grape, širne gozdove ter sončne planote. Bogata, razgibana in slikovita narava vas bo skupaj s številnimi naravnimi in kulturnimi zanimivostmi ter izredno gostoljubnimi domačini, ki vam postrežejo z domačo kulinariko, nedvomno očarala, da se boste k nam še radi vračali.

Pozimi si lahko ogledate tradicionalno cerkljansko Laufarijo, poleti pa slikovito arheološko najdišče Divje babe, skrito nad dolino Idrijce, pod Šebreljsko planoto, kjer je bilo v kraški jami v paleolitskih plasteh, najdeno najstarejše glasbilo na svetu, neandertalčeva piščal.

Tisti, ki se v zimskih mesecih radi predajate belim strminam, vas vabimo na sodobno urejen Smučarski center Cerkno Nudimo vam urejene nastanitvene kapacitete v hotelu, v restavraciji SC Cerkno na smučišču, v številnih privatnih sobah in apartmajih v bližini smučišča ali po ostali neokrnjeni Cerkljanski. V poletnih mesecih se lahko ustavite v partizanski bolnišnici Franji v soteski Pasice in si hkrati ogledate domačijo Kamlonarše ter rojstno hišo pisatelja Franceta Bevka v Zakojci.

Železniški promet: Najbljižja železniška postaja je na Mostu na Soči, kjer so povezave z Gorenjsko (Bohinj) in Novo Gorico. Več na: www.slo-zeleznice.si

Avtobusni promet: V Cerknem je avtobusno postajališče z rednimi avtobusnimi povezavami z Idrijo, Ljubljano in Škofjo Loko. Več na: www.ap-ljubljana.si

Letalski promet:

Avtomobilski promet: Do Cerknega se pripeljete z avtom iz večjih mest kot so Ljubljana, Kranj in Nova Gorica v eni uri ali eni uri in pol. Cerkno je dostopno iz gorenjske strani preko Škofje Loke (50 km) po Poljanski dolini (center) ali po Selški dolini (smučišče). Iz ljubljanske strani je najboljši dostop preko Logatca in Idrije (80 km). Iz goriške strani je dostop po dolini Soče in naprej po dolini Idrijce do Cerknega (65 km).

Zgodovina

Cerkno je upravno, gospodarsko in kulturno središče Cerkljanske, ki šteje 5055 prebivalcev (2008). Leži 324 m nad morjem v kotlini na robu Primorske z Gorenjsko, med alpskim in dinarskim svetom. Cerkljansko hribovje je del predalpskega hribovja, ki se nadaljuje v dinarski smeri.

Čez to območje vodijo naravni prehodi iz Poljanske in Selške doline proti dolini Idrijce in naprej proti Soški dolini.
Cerkljanska je bila naseljena že pr.n.št., v obobju Ilirov in Keltov.  Sledilo je obdobje Rimljanov, ki so uporabljali tovorno pot, ki je povezovala Škofjeloško, Cerkljansko s Tolminsko in Furlanijo.  
V 7. stoletju je čez Cerkljansko potekala selitev Slovanov s Škofjeloškega hribovja proti Soški dolini in Furlaniji. Cerkljanska je prvič omenjena v pisnih virih v drugi polovici 11. stoletja.

Najstarejši sledovi bivanja na Cerkljanskem segajo v prazgodovino. Dokaz za to je arheološko najdišče Divje Babe v strmih pobočjih nad dolino Idrijce, kjer so bili v kraški jami najdeni dragoceni ostanki ledenodobnega človeka (kamnito orodje) in številne kosti jamskega medveda, predvsem pa neandertalčeva piščal, stara 55.000 let, najstarejše glasbilo na svetu.

Od 11. do 14. stoletja je bil posvetni vladar ter krajev in sosednje Tolminske oglejski patriarhat. V tem času (l. 1377) je bil napisan tolminski urbar. Od leta 1420 do 1509 je Cerkno spadalo pod beneško upravo, nato je bilo do začetka 20. stoletja priključen habsburškim posestvom v goriški grofiji. V času Avstro-Ogrske je bilo Cerkno trg, sedež okrajnega sodišča in davkarije.

Po 1. svetovni vojni, leta 1920 je bila dokončno potrjena rapalska meja med Italijo in Jugoslavijo, Cerkno je pripadalo Italiji. Po kapitulaciji Italije, med 2. sv. vojno je bilo dolgo središče obsežnega partizanskega osvobojenega ozemlja.

V bližini Cerknega stoji poseben spomenik, ki ga danes obišče na desettisoče obiskovalcev - legendarna Partizanska bolnica Franja. Skrita je v slikovito sotesko Pasice in je ena redkih, rekonstruiranih, ohranjenih bolnic, ki so med drugo sv. vojno delovale v Sloveniji. Vpisana je na poskusni seznam svetovne dediščine pri UNESCU in nosi Znak evropske dediščine.

Več informacij na: www.rutars.net in Cerkljansko narečno spletiše

Osnovni podatki

Občina ustanovljena: 4. 10. 1994, odcepi se od tedanje skupne Občine Idrija
Površina: 131, 3 km
Nadmorska višina: 324 m
Število prebivalcev: 5055
Število naselij: 30
Število krajevnih skupnosti: 10
Občinski praznik: 1. oktober
Najvišji vrh: Porezen (1630 m)
Znamenitosti: Arheološki park Divje babe, PB Franja, jama aragonitnih ježkov, Cerkljanski muzej, domačija Franceta Bevka…
Planinske ture: Porezen (1630 m), Kojca (1303 m), Kopa (1360 m) Lajše- Bevkov vrh (1006 m)

KLIMA
Povprečna poletna temperatura: 17,8 °C
Povprečna zimska temperatura: 0,1 °C
Število sončnih dni na leto: 55
Število deževnih dni na leto: 131

FaLang translation system by Faboba

logo cerkno

divjeBABEoglas