Cerkljanska laufarija

Laufarska družina

Močan element lokalne identitete občine in njenih prebivalcev so "laufarji", ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji. Cerkljanska laufarija je stoletja dolgo potekala po nenapisanih pravilih, ki so se z ustnim izročilom prenašala iz roda v rod. Skupina danes šteje 25 likov, posebnost pa so njihova naličja (26 jih je)- t.i. "larfe", ki so izrezljane iz lipovega lesa.

Nekatera njihova oblačila so sešita iz naravnih materialov (bršljan, slama, mah, smreka, živalska koža). Skozi maske in like so v cerkljanski laufariji predstavljene značilnosti in slabosti posameznih skupin prebivalstva. Glavni lik je Pust, ki ima obleko pošito z mahom, v rokah pa nosi mlado smreko. Spremljajo ga "ta bršljanov", "ta tierjesta", "ta star" in  "ta stara", "lamant" itd. Edina govoreča maska je "ta star".

Na trgu v Cerknem se vsako leto odvija prireditev kjer obsodijo pusta na smrt z "botam" - drvarskim kladivom. Pust je kriv za vse slabosti in nerodnosti, ki so se zgodile v bližnji in daljni okolici. Pustna obsodba poteka kot sklenjena dramska igra v cerkljanščini. Cerkljanska Laufarija je od novembra 2010 vpisana v slovenski register žive kulturne dediščine.


Več informacij: www.laufarija-cerkno.si

FaLang translation system by Faboba

logo cerkno

divjeBABEoglas