×

Obvestilo

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/8

Cerkljanska laufarija

Laufarska družina

Močan element lokalne identitete občine in njenih prebivalcev so "laufarji", ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji. Cerkljanska laufarija je stoletja dolgo potekala po nenapisanih pravilih, ki so se z ustnim izročilom prenašala iz roda v rod. Skupina danes šteje 25 likov, posebnost pa so njihova naličja (26 jih je)- t.i. "larfe", ki so izrezljane iz lipovega lesa.

Nekatera njihova oblačila so sešita iz naravnih materialov (bršljan, slama, mah, smreka, živalska koža). Skozi maske in like so v cerkljanski laufariji predstavljene značilnosti in slabosti posameznih skupin prebivalstva. Glavni lik je Pust, ki ima obleko pošito z mahom, v rokah pa nosi mlado smreko. Spremljajo ga "ta bršljanov", "ta tierjesta", "ta star" in  "ta stara", "lamant" itd. Edina govoreča maska je "ta star".

Na trgu v Cerknem se vsako leto odvija prireditev kjer obsodijo pusta na smrt z "botam" - drvarskim kladivom. Pust je kriv za vse slabosti in nerodnosti, ki so se zgodile v bližnji in daljni okolici. Pustna obsodba poteka kot sklenjena dramska igra v cerkljanščini. Cerkljanska Laufarija je od novembra 2010 vpisana v slovenski register žive kulturne dediščine.


Več informacij: www.laufarija-cerkno.si

Galerija slik

{gallery}8{/gallery}
FaLang translation system by Faboba

logo cerkno

divjeBABEoglas