Cerkljanski muzej

Cerkljanski muzej

V muzeju si lahko poleg občasnih razstav, ki jih muzej pripravlja v skladu z letnimi programi dela, ogledate tudi dve stalni razstavi, in sicer Cerkljanska skozi stoletja ter razstavo o cerkljanskih laufarjih "Pust je kriv".

Na stalni razstavi Cerkljanska skozi stoletja je (z izjemo arheoloških obdobij) celovito predstavljen zgodovinski razvoj Cerkljanske. Čeprav je bila naseljena že v pradavnini, je Cerkljanska stopila v "pravo" zgodovino v drugi polovici 11. stoletja, ko se posamezni kraji prvič omenjajo v pisnih virih. Razstava sledi razvoju v okviru različnih državnih tvorb, ki jim je to območje pripadalo vse do konca 20. stoletja. Fotografije, dokumenti in predmeti predstavljajo izbrane segmente iz upravnega, gospodarskega in kulturnega življenja območja.

Od petdesetletnice obnovitve cerkljanske Laufarije leta 2006, je v Cerkljanskem muzeju na ogled stalna razstava Pust je kriv! - Pripoved o cerkljanskih laufarjih.
Cerkljanski laufarji sodijo med bolj znane pustne šemske like na Slovenskem. Njihova posebnost so naličja – lesene larfe, izrezljane iz lipovega lesa, ki jih v tako človeku podobni obliki ne poznajo nikjer drugod na Slovenskem. Na osnovi zbranega dokumentarnega in fotografskega gradiva, so v muzeju pripravili rekonstrukcije oblačil in rekvizitov za vseh 25 likov, kolikor jih danes šteje laufarska družina. S fotografijami in zapisi pa je predstavljena tudi zgodovina in sam obred.

FaLang translation system by Faboba

logo cerkno

divjeBABEoglas